5 Wateroverlast oplossingen op een rij


Wateroverlast oplossingen zijn er genoeg, maar welke werken nu echt? In dit artikel zetten we 5 oplossingen tegen wateroverlast op een rij. 1. Waterschotten. 2. Opblaasbare waterkering. 3. Zandzakken. 4. Metalen schuiven 5. Houten planken.


Goede bescherming tegen wateroverlast

Goede bescherming tegen wateroverlast begint met het onderkennen van het risico. Veel gebieden in Nederland en België liggen onder zee niveau. Automatisch loop je daardoor meer risico op een overstroming en dus op wateroverlast. Steeds vaker kun je in de media berichten lezen over wateroverlast, overstromingen en waterschade. Denk alleen al aan de overstromingen in België, Nederland en Duitsland in Juli 2021. Veel water dat in korte tijd naar beneden kwam zorgde voor een watervloed met bijbehorende overstromingen. Veel gemeenten, bedrijven, organisaties en particulieren zijn niet voldoende uitgerust voor een gedegen bescherming tegen overstromingen. Werk aan de winkel dus. Er zijn goede oplossingen tegen wateroverlast. Laten we 5 oplossingen tegen wateroverlast doornemen.
1. Waterschotten


Uiteraard beschrijven we op Waterschot.nl ook de voordelen van waterschotten. Maar dat doen we niet enkel omdat dit het hoofdonderwerp van deze website is, maar ook omdat we geloven dat het waterschot echt kan helpen om wateroverlast te voorkomen. Zo kan het waterschot dienen als tijdelijke waterkering, waterkering voor de garage, waterkering voor de deur, bescherming tegen wateroverlast in stedelijke gebieden, etc. Het mooie van het waterschot dat wij als Waterschot.nl verkopen is dat deze snel op te zetten is, 100% recyclebaar is, weinig ruimte in beslag neemt in de opslag, zeer goede bescherming levert tegen wateroverlast en tot maximaal 1 meter hoogte aan water tegen houdt. Dat is echt mooi en daarom zijn we enthousiast over het waterschot als 1 van de beste wateroverlast oplossingen.

WaterschotOpblaasbare waterkering als oplossing tegen wateroverlast.

2. Opblaasbare waterkering


De opblaasbare waterkering is 1 van de oplossingen tegen wateroverlast. Een goede bescherming tegen overstroming bestaat uiteraard uit het tegenhouden van water zodat het water niet komt op de plekken waar we het niet willen hebben. Goede bescherming tegen wateroverlast begint dus bij het onderkennen van de risico’s. Wat wilt u beschermen en waar mag het water absoluut niet komen? Dat vormt de basis van uw keuze voor 1 van de wateroverlast oplossingen.

Een opblaasbare waterkering is een prima oplossing als de ondergrond niet vlak is. Moet u bijvoorbeeld een gedeelte overbruggen waarbij de ondergrond rond of half rond loopt, dan kun u gemakkelijk gebruik maken van een opblaasbare waterkering. Het gaat immers om het afsluiten van een bepaald gebied voor hoog water. Dat kunt u goed bereiken met een opblaasbare waterkering.
3. Zandzakken


Zandzakken zijn wellicht de oudste oplossing tegen wateroverlast. Zand is goedkoop en daardoor is dit een goedkope oplossing tegen wateroverlast. Een ander voordeel is dat het relatief simpel is om zandzakken te plaatsen waardoor iedereen mee kan helpen een goede waterkering te maken.

Uiteraard zitten er nadelen aan het gebruik van zandzakken. Denk aan de opslag, het gewicht van de zandzakken, de hygiëne (in zandzakken zit altijd ongedierte), zandzakken scheuren, de maximale hoogte van een dam met zandzakken, de hoeveelheid werk om een goede dam te maken, etc. Kortom; zandzakken an sich zijn handig om te gebruiken, maar er zijn betere oplossingen tegen hoog water.
Zandzakken als wateroverlast oplossingWateroverlast oplossingen - metalen schuiven

4. Metalen schuiven


Nog een oplossing tegen wateroverlast. Wellicht is er ooit eens iemand geweest die heeft nagedacht over een meer stabiele en hogere oplossing tegen wateroverlast. Met deze metalen schuiven is dat gelukt. Je kunt een goede dam creëren om een overstroming te voorkomen. Het vraagt echter behoorlijk wat werk om een dergelijke dam op te zetten. Denk aan de manier van verankeren van de schuiven. Dat kan met palen in de grond, maar dat kost ook tijd en energie. Je kunt schuiven ook tussen muren inklemmen, maar dat vraagt weer om een specifieke oplossing voor een specifieke plek (waterkering voor een garage of een waterkering voor een deur bijvoorbeeld). Op zich is het keren van water met metalen schuiven een prima oplossing (het water wordt tegengehouden), maar denk ook eens aan de opslag van de metalen platen en het opzetten… Dat is niet altijd even handig.
5. Houten planken


Vervang de metalen schuiven door houten planken of houten platen en je hebt nagenoeg dezelfde waterkering. Je zit echter ook met dezelfde problemen. Hoe houdt je die planken op z’n plek als het water komt? Een waterkering met houdt is daarnaast wellicht niet zo slim omdat water en houdt niet de aller bestendigste combinatie is zullen we maar zeggen. Het is echter wel een mogelijke bescherming tegen overstromingen aangezien het water wel kan worden tegengehouden op deze manier. Een goede bescherming tegen wateroverlast is met houten planken te realiseren, maar denk ook aan de opslag, opzetten van de waterkering, etc. Wellicht dat het werken met Waterschotten dan toch 1 van de beste wateroverlast oplossingen is.
Waterkering houten planken
Start de configurator >   Bekijk voorbeelden


Multifunctionele waterkering


wateroverlast oplossingen
bescherming tegen wateroverlast
bescherming tegen water
waterschotten

Onze mobiele waterkering / waterschot is in enorme lengtes te verkrijgen. Hierdoor kunt u gehele wegen beschermen tegen wateroverlast. Denk ook aan binnensteden, woonwijken, grasvelden, parken, bedrijfsterreinen, etc. Ons waterschot helpt u om waterschade te voorkomen. Omdat niet alle wegen recht zijn en er diverse opstakels te vermijden zijn, is het waterschot hier omheen te leiden. Door middel van andere vormen waterschotten kunt u de baan van de waterkering vervolgen. Ook goede afsluitingen tegen wanden is mogelijk. Naast opstakels kunnen ook niveauverschillen worden opgelost met slimme adapters. Kortom; het waterschot is een ideale manier om snel en efficient wateroverlast te weren.Contact opnemen met ons?

Waar kunnen we u mee van dienst zijn?


  Bel naar 0343-745293
Mail naar info@waterschot.nl

Ga naar het contactformulier >


wateroverlast oplossingen